Zdjęcie tego tortu spowodowało,
że wyszłam z kiosku dzierżąc w ręku KUKBUK. To mój pierwszy numer tego
czasopisma i jestem nim oszołomiona. Jest wydany na pięknym papierze, nawet
pachnie obezwładniająco. Z KUKBUKIEM w ręku czułam się jak w markowych
szpilkach wprost z wybiegu. A potem kartkowałam go i kartkowałam z wypiekami na
twarzy.
W KUKBUKU Tort nazywa się po
prostu Pavlova J, ja do przepisu wprowadziłam minimalną
modyfikację, a mianowicie nie dodałam serka mascarpone i zwiększyłam minimalnie
ilość białek i cukru.
Tort bezowo – chałwowy
Składniki na bezowy blat (jeżeli
chcemy mieć wyższy tort robimy więcej blatów):
·
6 białek
·
szczypta soli
·
450g cukru
·
2 i ½ łyżki octu winnego
·
kopiasta łyżka mąki kartoflanej
·
4 łyżki kakao
Składniki na krem (zwiększamy
oczywiście jeżeli budujemy wyższy tort):
·
600g śmietanki 30%
·
200g chałwy
Składniki do dekoracji tortu:
·
połowa owocu granatu
·
50g chałwy (pokrojona w cieniutkie płatki)
·
garść uprażonych płatków migdałowych
Do dzieła:
1. Piekarnik
rozgrzej do 180˚C.
2. Na
pergaminie odrysuj koło o średnicy 20 cm.
3. Białka
z solą ubij aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
4. Powoli
dodawaj cukier wciąż ubijając .
5. Dodaj
ocet, przesianą mąkę i kakao.
6. Gotową
masę należy wyłożyć na pergamin, zostaw 2 cm przerwy o d krawędzi odrysowanego
koła, bo beza w trakcie pieczenia trochę się rozpłynie.
7. Wstaw
bezę do piekarnika i zmniejsz od razu temperaturę do 150˚C.
8. Blat
piecz 80 minut.
9. Ubij
śmietankę, a następnie dodaj do niej pokruszoną chałwę i wymieszaj.
10. Wystudzoną
bezę przełóż na paterę udekoruj kremem, pestkami granatu, chałwą i płatkami
migdałowymi.
Bardzo fotogeniczny smakołyk :) |
Smacznego!
Buziaki! Pa!
M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz