piątek, 3 stycznia 2014

Tort Bezowo - Chałwowy

Zdjęcie tego tortu spowodowało, że wyszłam z kiosku dzierżąc w ręku KUKBUK. To mój pierwszy numer tego czasopisma i jestem nim oszołomiona. Jest wydany na pięknym papierze, nawet pachnie obezwładniająco. Z KUKBUKIEM w ręku czułam się jak w markowych szpilkach wprost z wybiegu. A potem kartkowałam go i kartkowałam z wypiekami na twarzy.


W KUKBUKU Tort nazywa się po prostu Pavlova J,  ja do przepisu wprowadziłam minimalną modyfikację, a mianowicie nie dodałam serka mascarpone i zwiększyłam minimalnie ilość białek i cukru.





Tort bezowo – chałwowy

Składniki na bezowy blat (jeżeli chcemy mieć wyższy tort robimy więcej blatów):

·         6 białek
·         szczypta soli
·         450g cukru
·         2 i ½ łyżki octu winnego
·         kopiasta łyżka mąki kartoflanej

·         4 łyżki kakao

Składniki na krem (zwiększamy oczywiście jeżeli budujemy wyższy tort):

·         600g śmietanki 30%
·         200g chałwy

Składniki do dekoracji tortu:

·         połowa owocu granatu
·         50g chałwy (pokrojona w cieniutkie płatki)
·         garść uprażonych płatków migdałowych

Do dzieła:

1.       Piekarnik rozgrzej do 180˚C.
2.       Na pergaminie odrysuj koło o średnicy 20 cm.
3.       Białka z solą ubij aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
4.       Powoli dodawaj cukier wciąż ubijając .
5.       Dodaj ocet, przesianą mąkę i kakao.
6.       Gotową masę należy wyłożyć na pergamin, zostaw 2 cm przerwy o d krawędzi odrysowanego koła, bo beza w trakcie pieczenia trochę się rozpłynie.
7.       Wstaw bezę do piekarnika i zmniejsz od razu temperaturę do 150˚C.
8.       Blat piecz 80 minut.
9.       Ubij śmietankę, a następnie dodaj do niej pokruszoną chałwę i wymieszaj.
10.   Wystudzoną bezę przełóż na paterę udekoruj kremem, pestkami granatu, chałwą i płatkami migdałowymi.





Bardzo fotogeniczny smakołyk :)


Smacznego!
Buziaki! Pa!

M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz