czwartek, 2 stycznia 2014

Noworoczna Kaczka

Hej!
Zgodnie z umową uzupełniam przepis z wczorajszego posiłku. I jeszcze raz ostrzegam, ze jest to pracochłonne zajęcie, ale warte każdego zachodu, bo reakcje gości są bezcenne J




Kaczka noworoczna

Składniki:

·         Kaczka J (2kg tuszka)
·         sól
      2 ugotowane pomarańcze

Składniki marynaty:

·         Tymianek  około 2 łyżek
·         Około 3 łyżek „Żurawiny na zimno”*
·         Pieprz
·         Łyżeczka cynamonu
·         Łyżka miodu

Potrzebujesz:

·         Brytfankę
·         Łyżkę
·         Miseczkę
·         Folię aluminiową
·         Folię spożywczą
·         Piekarnik
·         Coś do odmierznia czasu


Do dzieła!

1.       Kaczkę umyj a następnie osusz papierowym ręcznikiem solidnie masując J (po kąpieli wycięłam kuper i wyciągnęłam podroby)
2.       Natrzyj kaczkę solą porządnie na zewnątrz i od wewnątrz.
3.       W miseczce wymieszaj  składniki marynaty w miseczce.
4.       Natrzyj kaczkę marynatą  z zewnątrz i od wewnątrz.
5.       Natartą kaczkę owiniętą folią spożywczą odstaw na 1,5 do 2 dni do lodówki.
6.       Przed pieczeniem wyciągnij kaczkę z lodówki tak aby rozgrzała się do temperatury pokojowej.
7.       Piekarnik rozgrzej do 220˚C.
8.       Kaczkę  w brytfance z odrobiną wody (około 1cm) i 2 małymi ugotowanymi pomarańczmi wlożonymi do wnętrza kaczki, wstaw do piekarnika, piecz ½ godziny.
9.       Po tym czasie nakryj naczynie z kaczką i zmniejsz temperaturę do 160 – 180˚C (ja nie mam pokrywy do brytfanki więc nakryłam naczynie folią aluminiową) i utrzymując w tym przedziale temperaturowym piecz 2 godziny.
10.   Pieczenie jest dość pracochłonne! Co 10-15 minut należy polewać kaczkę, co wiąże się z otwieraniem piekarnika, zdejmowaniem pokrywy, polewaniem, przykrywaniem i dalszym pieczeniem.
11.   Po godzinie takie pieczenia, wystawiłam kaczkę i delikatnie ponacinałam w kilku miejscach (pomiędzy udami a korpusem, oraz kilka cięć na wierzchu) skórę tak by tłuszcz mógł spłynąć , polewam, ponownie nakrywam i wstawiam do piekarnika
12.   Dodatkowo, nadmiar wytopionego tłuszczu odlewamy co jakiś czas z brytfanki do miski tak by kaczka w nim nie pływała.
13.   Gdy upłynie czas 2 godzin, podwyższ temperaturę do 200˚C i zdejmij pokrywę (folię aluminiową) tak aby kaczka mogła się pięknie zezłocić przez około 20-30 minut.
14.   Kaczka jest gotowa jeżeli wypływający z niej sok jest klarowny, jeżeli jest zaróżowiony oznacza to, że kaczkę należy jeszcze dopiec, innym znakiem świadczącym o gotowości kaczki do podania jest mięso odchodzące od kości.
15.   Złocistą, gorącą i pachnącą kaczkę podawać natychmiast gościom.


*”Żurawina na zimno” – dostałam litrowy słoik od cioci. Przepis:
Składniki:
·         Litr zmielonych drobno żurawin
·         ½ litra cukru
Zmielone żurawiny zasypujemy cukrem. Wymieszaj dokładnie i poczekaj, aż cukier dobrze się rozpuści (może być na całą noc). Tak przygotowane żurawiny wlewamy do umytego i porządnie wyparzonego słoika, zakręcamy.





Smacznego!

Buziaki! Pa!
M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz