Hej!
Zgodnie z umową uzupełniam przepis z wczorajszego posiłku. I
jeszcze raz ostrzegam, ze jest to pracochłonne zajęcie, ale warte każdego
zachodu, bo reakcje gości są bezcenne J
Kaczka noworoczna
Składniki:
·
Kaczka J
(2kg tuszka)
·
sól
2 ugotowane pomarańcze
2 ugotowane pomarańcze
Składniki marynaty:
·
Tymianek około 2 łyżek
·
Około 3 łyżek „Żurawiny na zimno”*
·
Pieprz
·
Łyżeczka cynamonu
·
Łyżka miodu
Potrzebujesz:
·
Brytfankę
·
Łyżkę
·
Miseczkę
·
Folię aluminiową
·
Folię spożywczą
·
Piekarnik
·
Coś do odmierznia czasu
Do dzieła!
1.
Kaczkę umyj a następnie osusz papierowym
ręcznikiem solidnie masując J
(po kąpieli wycięłam kuper i wyciągnęłam podroby)
2.
Natrzyj kaczkę solą porządnie na zewnątrz i od
wewnątrz.
3.
W miseczce wymieszaj składniki marynaty w miseczce.
4.
Natrzyj kaczkę marynatą z zewnątrz i od wewnątrz.
5.
Natartą kaczkę owiniętą folią spożywczą odstaw
na 1,5 do 2 dni do lodówki.
6.
Przed pieczeniem wyciągnij kaczkę z lodówki tak
aby rozgrzała się do temperatury pokojowej.
7.
Piekarnik rozgrzej do 220˚C.
8.
Kaczkę w brytfance
z odrobiną wody (około 1cm) i 2 małymi ugotowanymi pomarańczmi wlożonymi do wnętrza kaczki, wstaw do piekarnika, piecz ½ godziny.
9.
Po tym czasie nakryj naczynie z kaczką i zmniejsz
temperaturę do 160 – 180˚C (ja nie mam pokrywy do brytfanki więc nakryłam
naczynie folią aluminiową) i utrzymując w tym przedziale temperaturowym piecz 2
godziny.
10.
Pieczenie jest dość pracochłonne! Co 10-15 minut
należy polewać kaczkę, co wiąże się z otwieraniem piekarnika, zdejmowaniem
pokrywy, polewaniem, przykrywaniem i dalszym pieczeniem.
11.
Po godzinie takie pieczenia, wystawiłam kaczkę i
delikatnie ponacinałam w kilku miejscach (pomiędzy udami a korpusem, oraz kilka
cięć na wierzchu) skórę tak by tłuszcz mógł spłynąć , polewam, ponownie
nakrywam i wstawiam do piekarnika
12.
Dodatkowo, nadmiar wytopionego tłuszczu odlewamy
co jakiś czas z brytfanki do miski tak by kaczka w nim nie pływała.
13.
Gdy upłynie czas 2 godzin, podwyższ temperaturę do
200˚C i zdejmij pokrywę (folię aluminiową) tak aby kaczka mogła się pięknie
zezłocić przez około 20-30 minut.
14.
Kaczka jest gotowa jeżeli wypływający z niej sok
jest klarowny, jeżeli jest zaróżowiony oznacza to, że kaczkę należy jeszcze
dopiec, innym znakiem świadczącym o gotowości kaczki do podania jest mięso
odchodzące od kości.
15.
Złocistą, gorącą i pachnącą kaczkę podawać
natychmiast gościom.
*”Żurawina na zimno” – dostałam litrowy słoik od cioci.
Przepis:
Składniki:
·
Litr zmielonych drobno żurawin
·
½ litra cukru
Zmielone żurawiny zasypujemy cukrem. Wymieszaj dokładnie i
poczekaj, aż cukier dobrze się rozpuści (może być na całą noc). Tak
przygotowane żurawiny wlewamy do umytego i porządnie wyparzonego słoika,
zakręcamy.
Smacznego!
Buziaki! Pa!
M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz