środa, 29 lutego 2012

Tortilla

Wywołana do odpowiedzi umieszczam Tortille :)
Jak na pierwszą próbę wyszły naprawdę nieźle, a smakowały jeszcze lepiej! Największym atutem tej potrawy jest różnorodność bez ograniczeń, mieszasz do woli, a wiadomo nie od dziś: gdy kilka osób miesza przy jedzeniu razem w radosnej atmosferze to wszystko lepiej smakuje i samo się robi. 
Zaczynamy od placków Tortillowych (żeby świstaki miały w co zawijać)



Tortilla placki:

Potrzebujesz:
  • mąka kukurydziana (w stosunku 2/3całości mąki)
  • mąka pszenna (w stosunku 1/3 całości mąki)
  • masło odrobina*wiem, wiem powinien być smalec,ale do podejścia pierwszego poszło masło i działa
  • szklanka ciepłej wody
  • szczypta soli
oraz:
  • wałek
  • patelnia (sucha, nie smarować tłuszczami)
  • ściereczka płócienna
Co dalej:
  1. Wymieszać suche składniki.
  2. Masło rozpuścić w ciepłej wodzie.
  3. Wymieszać suche składniki z mokrymi, wyrobić ciasto.
  4. Z ciasta wydzielać kawałki ciasta i wałkować na cienkie placki.
  5. Placek smażyć 30 sek po każdej stronie na suchej patelni.
  6. Gotowe placki układać na talerzu w stosik i przykryć ściereczką aby nie wysychały, albo prosto z patelni podawać "świstakom" do zawijania.
Gotowe placki można załadować czym lodówka bogata, albo co fantazja podpowiada. My tym razem mieliśmy:
  • pierś z kurczaka przygotowana a'la gyros
  • wołowinę mieloną a'la chili con carne
  • kukurydzę słodziutką z puszki
  • czerwoną fasolkę z puszki
  • świeżą czerwoną paprykę
  • pomidorki koktajlowe
  • zielony ogórek 
  • oliwki
  • sałatę lodową
  • sos jogurtowy - czosnkowy
  • keczup 






Smacznego!
Buziaki! Pa!
M.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz