Rozgrzewający makaron na mrozy
Potrzebujesz:
- makaron tagliatelle
- świeżą papryczkę chili
- śmietankę 30%
- świeży imbir
- czosnek
- limonkę
- boczek wędzony surowy
- świeżą kolendrę (tak sobie pomyślałam "kolendra tu pasuje", a że akurat zeszła to dla koloru zastąpiłam ją kilkoma zielonymi listkami bazylii, którą miałam w zasięgu dłoni)
- sos sojowy
- deskę do krojenia
- ostry nóż
- garnek
- patelnię
- wyciskarkę do czosnku
- tarkę z drobnymi oczkami
- Makaron wrzuć do lekko osolonej wody.
- Pokrój papryczkę chili razem z pestkami.
- Zetrzyj imbir na tarce.
- Pokrój boczek w kostkę i wrzuć na rozgrzaną patelnię.
- Do smażącego się boczku dodaj wyciśnięty czosnek i starty imbir.
- Polej odrobiną ciemnego sosu sojowego.
- Dodaj pokrojoną papryczkę.
- Następnie dolej śmietanki i wyciśnij limonkę.
- Gotowy makaron odlej i przełóż do sosu na patelni, dokładnie wymieszaj.
- Podawać posypane "zielonym".
Buziaki! Pa!
M.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz